Ordblindeforeningen og Google går sammen om at gøre det lettere for ordblinde at begå sig på arbejdsmarkedet. I første omgang skal 150 uddannes i brugen af de nyeste AI-hjælperedskaber.

I Danmark er der mere end 400.000 mennesker med ordblindhed. Ordblindeforeningen og Google Danmark har indgået et nyt samarbejde, der skal hjælpe flere af dem ind i danske arbejds- og erhvervsfællesskaber. Det sker gennem en række kurser i kunstig intelligens (AI). Initiativet annonceres i dag i forbindelse med ADDs (Algoritmer, Data & Demokrati) innovationstopmøde om AI og social innovation i København.

Kunstig intelligens er allerede blevet en naturlig del af hverdagen for mange på både uddannelsesinstitutioner, arbejdspladser og i privaten, og der udvikles konstant nye hjælpsomme værktøjer. For mennesker med ordblindhed er der ekstra god grund til at holde øje med udviklingen: Udenlandske undersøgelser viser blandt andet hele 72 procent af de ordblinde anser AI-værktøjer for vigtige for udførelsen af deres arbejde.

Derfor går Ordblindeforeningen og Google Danmark nu sammen om at tilbyde AI-kurser, der skal hjælpe netop dem i deres daglige arbejdsliv. Kurserne giver en introduktion til en række konkrete AI-drevne værktøjer, der blandt andet kan hjælpe med at forsimple længere tekster med mange og lange ord, rette tekstfejl og generere tekstudkast til fx en forretningsplan, et salgsbrev eller et CV.

”Når Google udvikler kunstig intelligens, er det en kerneværdi at gøre den tilgængelig for alle – også dem med særlige behov. Vi ved, at det kræver øvelse at lære at bruge redskaberne optimalt, og derfor håber vi også, at kurserne kan løfte mennesker med ordblindhed til et nyt niveau – og i sidste ende også give endnu flere mod på at prøve kræfter med AI. Det gavner ikke kun dem selv, men også arbejdsmarkedet, som ellers risikerer at gå glip af vigtigt talent,” siger Jesper Vangkilde, der er kommunikationschef for Google i Danmark.

Også Ordblindeforeningens Forperson, Gry Kaalund Nicolaisen, ser frem til samarbejdet.

”Vi sætter stor pris på, at Google retter opmærksomheden mod den nye AI-teknologi, da den utvivlsomt kan forbedre livet for mennesker med ordblindhed i beskæftigelse. Det er essentielt for os, at teknologien er nemt tilgængelig, og at brugerne lærer at anvende den korrekt. Eftersom vores arbejde ofte bliver vurderet ud fra vores skriftlige kompetencer, kan det være svært at vække tillid hos banken, samarbejdspartnere eller kunder, hvis det skriftlige ikke er professionelt formuleret. For nogle ordblinde kan AI derfor udgøre forskellen i forhold til at få aftalen i hus eller ej,” siger Gry Kaalund Nicolaisen.

Tilmeldingen til kurserne åbner i løbet af foråret 2024.

Kontakt

Anna Ljundal, Sekretariatschef, Ordblinde/Dysleksiforeningen i Danmark // anna@ordblind.org // + 45 92152619

Jesper Vangkilde, kommunikationschef, Google Danmark // vangkilde@google.com // +45 22575955

Vil du være med i fællesskabet?

Ordblindeforeningen er stemme for mere end 400.000 danskere, og vi har altid plads til flere. 

Dit medlemskab gør en kæmpe forskel.

Klik herunder for at melde dig ind og læse mere om alle de fordele du får, som medlem af Ordblindeforeningen

Del dette indlæg

Har du en kommentar?

Skriv din kommentar i det store felt.

Skriv derefter dit navn, din E-mail og eventuelt virksomhed.