Til forældre
For børn med ordblindhed er det særlig vigtigt at få støtte og opbakning fra hjemmet. Ud over informationer om ordblindhed og lovgivningsområdet, har vi samlet en række gode råd til, hvordan I som forældre kan støtte jeres barn med ordblindhed.
Hvordan kan jeg støtte mit barn?
Klik på hver enkelt boks til højre og læs, hvordan du som forælder kan støtte dit ordblinde barn.
Hvilke rettigheder har du som forælder til et ordblindt barn?
Når dit barn bliver konstateret ordblind i skolen, er der sikkert mange tanker, der melder sig.
For nogen er det en lettelse, fordi der endelig kommer afklaring – og en forklaring på de vanskeligheder, dit barn kæmper med i skolen. For andre kan det være svært at kapere.
Se videoen og bliv klogere på, hvilke rettigheder du har som forælder til et ordblindt barn.
Forældrenetværk
For mange forældre er det en støtte at tale med andre forældre til børn med ordblindhed. Netværk til forældre med ordblinde børn i folkeskolen kan understøtte og styrke skole-hjem-samarbejdet og fremme inklusion af børn med ordblindhed.
Forældrenetværket er en model, der bringer forældrenes ressourcer i spil og øger deres mestringskompetence med det formål at understøtte inklusion af børn med ordblindhed i folkeskolen. Netværkene giver forældre mulighed for at gå i dybdedialog med skolen og med andre forældre om, hvad der er svært ved at have et barn med indlæringsvanskeligheder, og hvad der er udfordrende i samarbejdet med skolen.
Socialstyrelsen har i samarbejde med Ordblindeforeningen Danmark og Læsekonsulenternes Landsforening udviklet en model for opstart og gennemførsel af forældrenetværk.
Hent guiden til Forældrenetværk om ordblindhed her.
Se flere film om Forældrenetværket hos Socialstyrelsen her.
Inspiration til forældre og læsning derhjemme
Det er godt at læse med sine små børn. Det er hyggeligt. Men hvad nu, hvis man er usikker på at læse? Hvad nu, hvis man er ordblind? Hvordan kan man så læse med sine børn?
Via Kængurulommen kan du få ideer til, hvordan du kan læse med dit barn. Ideerne er særligt udvalgt til ordblinde forældre, men alle kan lade sig inspirere.
I Kængurulommen hører du tre forældre med ordblindhed give deres bud på, hvorfor de vælger at læse med deres børn. De fortæller, at det er hyggeligt. Det giver ro. Det er en god måde at tale sammen på. Og det giver støtte fra forælder til barn, når barnet selv skal lære at læse.
Læs mere om Kængurulommen og se videoer med de tre forældre her.
Meld dig ind i Ordblindeforeningen og gør en forskel
Med et medlemskab i Ordblindeforeningen er du med til at skabe bedre vilkår for 400.000 ordblinde i Danmark. Sammen står vi stærkere og din støtte gør en stor forskel.
Med et medlemskab i Ordblindeforeningen er du med til at skabe bedre vilkår for over 400.000 ordblinde i Danmark. Sammen står vi stærkere, og din støtte gør en stor forskel.
Ordblindhed i grundskolen – et inspirationsmateriale
I dette inspirationsmateriale får du viden om ordblindhed og identifikation af ordblindhed og inspiration til, hvordan du kan tilrettelægge indsatser målrettet til ordblinde elever i almenundervisningen i grundskolen.
Hvis elever viser tegn på læsevanskeligheder, skal det afklares, om der er tale om ordblindhed, så de kan få den relevante støtte i almenundervisningen. Forskningen inden for læsning har vist, at ordblindhed er en specifik læsevanskelighed, og at en tidlig identifikation er vigtig for at understøtte denne elevgruppe bedst muligt gennem skoleforløbet.
I inspirationsmaterialet kan du bl.a. læse om:
• Inspirationsmaterialets målgrupper
• Lovgivning og rammer
• Om ordblindhed til forældre
• Undervisning
• Gode råd til forældre
• Gode råd til elever
Inspirationsmaterialet er udarbejdet af Børne- og Undervisningsministeriet, men er ikke længere tilgængeligt via ministeriets hjemmesider. Vi gør derfor opmærksom på, at indhold ikke er opdateret, og der kan være afvigelser til gældende regler og praksis.