Hjælpemidler til ordblinde

Læse- og skriveteknologier, LST, er en stor støtte for mennesker med ordblindhed, fordi værktøjerne gør det lettere at læse og skrive. Apps og programmer kan hjælpe med fx tale-til-tekst, oplæsning og ordforslag.

Teknologierne kompenserer i en vis grad for ordblindheden, og får du tilpasset teknologierne til dine behov og får en grundig undervisning i at bruge dem, vil de være en stor støtte i din dagligdag. Af netop den grund får langt de fleste ordblinde tildelt læse- og skriveteknologier.

Nyheder

Hør mere om dine muligheder for støtte

I videoen får du en fin gennemgang af de muligheder for støtte, du kan få som ordblind.

Hjælpemiddelbasen

Der findes en lang række digitale hjælpemidler til folk med læse- og skrivevanskeligheder. Socialstyrelsen driver databasen Hjælpemiddelbasen, hvor du kan finde informationer om hjælpemidler og apps. I Hjælpemiddelbasen finder du detaljerede produktbeskrivelser og kontaktoplysninger til forhandlere af hjælpemidlerne.

Du kan søge i Hjælpemiddelbasen ved at klikke her.

Se mere om læse- og skriveteknologi i Hjælpemiddelbasens guide her.

Gratis hjælpemidler til voksne ordblinde i job og i hjemmet – Se Bevilling Danmarks video her.

Adgang for alle

Adgang for alle er en læse-og skriveteknologi (LST) udbudt af Digitaliseringsstyrelsen, som du helt gratis kan bruge til tekstoplæsning. Programmet gør det muligt at få hvilken som helst tekst læst højt, så længe teksten kan markeres.

Find programmet her.

It-Vejledning

Som medlem af Ordblindeforeningen får du adgang til vores it-vejledere, som kan rådgive dig om brug af it-hjælpemidler i hverdagen.

Kontakt sekretariatet for at få adgang til vores it-vejledere.

Ansøg om læse- og skriveteknologier (LST)

  • Går du i grundskolen, skal du henvende dig til din skole for herigennem at få tildelt læse- og skriveteknologier.
  • Er du under uddannelse, skal du henvende dig til din SPS- eller studievejleder.
  • Er du i arbejde, kan du sammen med din arbejdsgiver ansøge om læse- og skriveteknologier i din bopælskommunes jobcenter.
  • Har du brug for læse- og skriveteknologier i dit privatliv, altså ikke til job eller uddannelse, skal du søge hjælpemidler gennem socialforvaltningen i bopælskommunen.
    Ansøg via Borger.dk

Oplæste undertekster på DR

Som ordblind kan man have svært ved at følge med i underteksterne på tv. Derfor tilbyder DR oplæste undertekster, som gør det muligt at følge med i programmer, hvor der tales andre sprog end dansk uden selv at skulle læse undertekster. Du kan få underteksterne læst op på følgende kanaler: DR1Syn, DR2Syn, DR3Syn og DRKSyn.

Se mere her.

Læsevenlige nyheder

Hvis du som ordblind gerne vil følge med i nyhederne, kan du på www.dr.dk/ligetil finde nyheder, der er lette at læse. Nyhederne er skrevet i et enkelt sprog for mennesker, som netop har svært ved at læse. Desuden kan du både få forklaret svære ord i nyhederne og få læst alle nyheder op.

Du kan få adgang til DR Ligetils nyheder her.

Oplæste undertekster i biografen og i sofaen

SubReader er en app, der gør det muligt for ordblinde at få læst undertekster op, når du ser en film enten i biografen eller på en streamingtjeneste. Underteksterne læses op via ens telefon eller tablet, så man du se film med venner og familie, uden at de kan høre oplæsningen.

Med SubReader Cinema kan du gratis få læst underteksterne op på din telefon i de biografer, som understøtter SubReader.

Med et SubReader Home abonnement kan du få læst underteksterne op på Netflix, Viaplay og HBO Nordic.

Læs mere om SubReader her.

Meld dig ind i Ordblindeforeningen og gør en forskel

Med et medlemskab i Ordblindeforeningen er du med til at skabe bedre vilkår for mere end 400.000 ordblinde i Danmark.
Sammen står vi stærkere og din støtte gør en stor forskel.

Med et medlemskab i Ordblindeforeningen er du med til at skabe bedre vilkår for over 400.000 ordblinde i Danmark. Sammen står vi stærkere, og din støtte gør en stor forskel.