Ofte stillede spørgsmål

På denne side finder du en række spørgsmål, som Ordblindeforeningen ofte bliver stillet. Klik på de forskellige spørgsmål for at læse svarene.

ofte stillede spørgsmål

Hvordan kan jeg støtte mit ordblinde barn?

Se videoen og få bliv klogere på, hvordan du kan støtte dit ordblinde barn.

Klik herunder for at se flere videoer om ordblindhed, rettigheder og støtte.

I Danmark er det uddannelsesinstitutioner, som stiller diagnosen ordblindhed. Har du mistanke om, at dit barn er ordblind, skal du derfor henvende dig til dit barns skole. Har du mistanke om, at du selv er ordblind, og er du under uddannelse, skal du henvende dig til dit uddannelsessted.

Som voksen kan du derudover gratis blive testet for ordblindhed på et Voksenuddannelsescenter (VUC) eller andre undervisningssteder, som tilbyder undervisning til voksne (fx AOF). Læs mere om test for ordblindhed her.

Det kan være svært at stille en ordblinde diagnose inden marts 3. klasse. Det skyldes, at en elev skal have modtaget en vis mængde læse- og skriveundervisning, for at man kan tage en retvisende ordblindetest. Det skal altså kunne udelukkes, at læsevanskelighederne skyldes fx generel langsom læseindlæring eller utilstrækkelig undervisning. Det er dog muligt med ’Ordblinderisikotesten’ allerede i indskolingen at identificere tegn på alvorlige afkodningsvanskeligheder, herunder ordblindhed. Læs mere om ordblindetest og tidlig identifikation her.

Hvor man får tildelt læse- og skriveteknologier (LST) afhænger af, hvor du er i livet, og hvad de skal bruges til. Går du i skole eller er du under uddannelse, får du tildelt læse- og skriveteknologier via uddannelsesstedet. Skal du bruge læse- og skriveteknologier i forbindelse med dit arbejde, skal du sammen med din arbejdsgiver søge om læse- og skriveteknologier via din bopælskommunes jobcenter.

Har du behov for læse- og skrive teknologier i privatlivet, skal du søge om det via din bopælskommune på borger.dk.

Læs mere om hvordan du ansøger om læse- og skriveteknologier her.