Lyt til Ordblindeforeningens podcast ”Mit barn er ordblind” og få svar på dine spørgsmål

 

Ordblindeforeningen har fået produceret en podcastserie til forældre med ordblinde børn i folkeskolen. Podcast serien svarer på de typiske spørgsmål, som foreningen hører fra forældre. Det er spørgsmål om alt lige fra ordblindetesten til ekstraundervisning.

 

Podcasten er produceret af journalist Niels Svanborg. I hvert program interviewer han en både erfaren og dedikeret ordblindeekspert, der svarer på programmets spørgsmål og kommer med gode råd til forældrene.

 

Programmer kan hentes på Spotify og alle andre podcastapps. De kan også tilgås via linkene herunder.

 

# 0 – INTROPODCAST.

Hvordan skaber jeg en god skolestart for mit ordblinde barn efter Coronapausen?

 

Vi introducerer ordblindeforeningens podcast ”mit barn er ordblind”. I afsnit 0 taler vi med lærer og læsevejleder Mie Askjær Midtgaard om, hvordan man som forældre kan hjælpe børnene til en god skolestart efter den lange coronapause. Hvordan afstemmer man forventningerne sammen med barnet? Og hvordan forbereder man både barnet og sig selv på skolens udfordringer og den nye hverdag?

 

# 1 – Hvad er ordblindhed?

 

Vi skal i dette afsnit blive klogere på, hvad ordblindehed er. Lære, læsevejleder og ordblindeekspert Mie Askjær Midtgaard fra ordblindetalent.dk fortæller om, hvad det vil sige at være ordblind. Hvad sker i hjernen? Hvilke tegn er der på ordblindhed? Hvilke udfordringer giver det børnene i skolen? Og hvorfor er det så vigtigt, at alle ved mere om, hvad det vil sige at være ordblind.

 

# 2 – Hvornår og hvordan tester man for ordblindhed?

 

Hvordan tester man ordblindhed. Og hvornår det er det rette tidspunkt at teste børnene. Det fortæller lærer, læsevejleder og ordblindeekspert Line Leth Jørgensen om i dette afsnit. Hun fortæller også, hvordan skolen kan teste børnene grundigt, så testen kan anvendes effektivt i tilrettelæggelsen af undervisningen. Og så giver hun gode råd til, hvordan man taler med både skolen og sit eget barn om testen – både før og efter testen.

 

# 3 – Mit barn er lige testet ordblind – hvad er næste skridt?

https://podcasts.apple.com/dk/podcast/3-mit-barn-er-lige-testet-ordblind-hvad-er-n%C3%A6ste-skridt/id1513938461?i=1000475805075&l=da

 

Podcast fra Ordblindeforeningen med svar på de typiske spørgsmål, som foreningen hører fra forældre. Spørgsmålet i dette program er: Hvad gør man som forældre, når ens barn lige er testet ordblind? Lærer, læsevejleder og ordblindeekspert Mie Askjær Midtgaard fra ordblindetalent.dk giver gode og konkrete råd til, hvordan forældre kan gå i dialog med skolen om en god handleplan for barnets undervisning. Mie fortæller desuden om vigtigheden af, at både barnet, forældre og kammerater ved noget om, hvad det vil sige at være ordblind. Programmet henvender sig særligt til forældre til børn, der lige er testet ordblinde.

 

# 4 – Hvordan kan ekstra undervisning hjælp ordblinde børn bedst muligt?

https://podcasts.apple.com/dk/podcast/mit-barn-er-ordblind/id1513938461?l=da&i=1000476437307

 

Ekstra undervisning i skolen kan være en stor hjælp for mange ordblinde børn. Ikke bare som læse- og stavetræning men også som hjælp til at håndtere skoledagen, så de ordblinde børn kan være med i undervisningen på lige fod med de øvrige børn.

 

I det fjerde afsnit af Ordblindeforeningens podcast ”Mit barn er ordblind” fortæller lærer, læsevejleder og ordblindeekspert Line Leth Jørgensen om forskellige typer af ekstra undervisning, hvad den ekstra undervisning kan betyde for barnet, og om hvordan man går i dialog med skolen om barnets ekstra undervisning. Og så taler vi om de mange muligheder uden for skolen, og hvordan man finder det rette tilbud.

 

 

# 5 –  Hvordan bliver skolen bedre for de ordblinde børn? Og hvad kan jeg gøre som forældre.

https://podcasts.apple.com/dk/podcast/mit-barn-er-ordblind/id1513938461?l=da

 

Så er vi nået til program 5 i Ordblindeforeningens podcast ”Mit barn er ordblind”.

Denne gang handler det om, hvor hvordan skolen kan blive bedre for de ordblinde børn?  Lærer, læsevejleder og ordblindeekspert Line Leth Jørgensen fortæller om den ordblindevenlige undervisning i skolen. Og hun giver gode råd til, hvordan forældre kan gå i dialog med skolen, hvis de ikke synes, at indsatsen er god nok – eller at barnet ikke trives.

 

 

# 6 – Hvordan kan de digitale hjælpemidler hjælpe mit ordblinde barn?

https://podcasts.apple.com/dk/podcast/mit-barn-er-ordblind/id1513938461?l=da#episodeGuid=https%3A%2F%2Fapi.spreaker.com%2Fepisode%2F30758193

 

I dette program kan du høre lidt om digitale hjælpemidler til ordblinde børn. Læsevejleder og ordblindeekspert Mie Askjær Midtgaard fra Ordblindetalent.dk fortæller om, hvilke typer af hjælpemidler der findes, og hvordan de kan hjælpe de ordblinde børn. I programmet taler vi også om, hvorfor nogle børn har lidt svært ved at tage de digitale hjælpemidler til sig, og hvad man som forældre og skole så kan gøre.

 

 

# 7 – Hvordan kan jeg hjælpe mit ordblinde barn med lektier?

https://podcasts.apple.com/dk/podcast/7-hvordan-kan-jeg-hj%C3%A6lpe-mit-ordblinde-barn-med-lektier/id1513938461?i=1000479082130&l=da

 

Lektielæsning kan skabe mange konflikter mellem ordblinde børn og deres forældre. Derfor sætter vi fokus på lektielæsning i program 7 i Ordblindeforeningens podcast ”Mit barn er ordblind”. Programmets gæst er Stine Kristensen, der foruden at være folkeskolelærer, selv er ordblind og har tre ordblinde drenge. Vi taler om lektiemængden, om vaner, om hvordan du kan læse lektier sammen med dit barn på en god måde, og lidt om hvordan du og dit barns lærere kan hjælpe med at tilpasse lektierne til dit ordblinde barn.

 

# 8 – Hvordan kan du som forældre få hjælp og rådgivning om skolens indsats for dit ordblinde barn?

Vi er nået til det sidste program i denne sæson af Ordblindeforeningens podcast ”Mit barn er ordblind”.

Denne gang handler det om, hvordan du kan få hjælp og rådgivning, hvis du har et barn, der er testet ordblind. I programmet møder vi Janne Sabroe, der rådgiver i Ordblindeforeningen. Janne ved som rådgiver i Ordblindeforeningen en masse om de problemer, som mange forældre til ordblinde børn støder på. Hun ved alt om, hvad børn og forældre har krav på, og hun hjælper hvert år mange forældre og børn. Janne fortæller både om, hvad hun kan gøre som rådgiver, og hvad man selv som forældre kan gøre, når man ikke er tilfreds med skolens indsats for det ordblinde barn.

Programmet gennemgår desuden også de rettigheder, som børnene har i følge Folkeskoleloven, og hvordan man kan bruge de rettigheder i dialogen med skolen – ofte med en rådgiver fra Ordblindeforeningen på sidelinjen.

https://podcasts.apple.com/dk/podcast/8-hvordan-kan-du-som-for%C3%A6ldre-f%C3%A5-hj%C3%A6lp-og-r%C3%A5dgivning/id1513938461?i=1000480249983&l=da

 

 

 

Vil du være med i fællesskabet?

Ordblindeforeningen er stemme for mere end 400.000 danskere, og vi har altid plads til flere. 

Dit medlemskab gør en kæmpe forskel.

Klik herunder for at melde dig ind og læse mere om alle de fordele du får, som medlem af Ordblindeforeningen

Bliv en del af fællesskabet

Del dette indlæg

Har du en kommentar?

Skriv din kommentar i det store felt.

Skriv derefter dit navn, din E-mail og eventuelt virksomhed. 

Andre posts

Klik på de andre blogpost for at læse mere

tilbage til nyheder