Michael Mortensen er en succesfuld dansk byggeentreprenør, serieiværksætter, og hans personlige formue placerer ham på den eksklusive milliardærliste. Derudover er han også ordblind.

Michael Mortensen er dansk erhvervsdrivende, som blandt står bag Ejendomsselskabet CASA A/S

Virksomheden blev grundlagt i 1985 – da Michael stadig var 13 år gammel, og har i dag udviklet sig til at være én af Danmarks førende indenfor udvikling, opførelse og renovering af ejendomme. Til trods for, at han har kravlet til toppen af dansk erhvervsliv fra en tidlig alder, så havde han svært ved at gå i skole. Det skyldes at Michael er ordblind. Vi har spurgt ham ind til hvordan han har oplevet at vokse op med læse- og skrive vanskeligheder, og hvordan det har medvirket til at forme ham og hans forretning i dag.

Michael gik på en helt almindelig folkeskole, hvor han forsøgte at gemme sin ordblindhed. Han satte sig altid bagerst i klassen og havde en tendens til at kigge efter de andre elever. I 7. klasse fandt Michaels lærere og forældre ud af, at han var ordblind. Det betød at han slap han for at have de sproglige fag i folkeskolen. At han nu ikke skulle have flere af de fag de andre elever skulle, betød også, at han i stedet fik tid til at få sig et arbejde. Hurtigt begyndte han at blive mere glad for at gå på arbejde end at gå i skole, og på den måde slap han for at hans forældre og lærer stoppede med at tvinge ham til at fokuserer på skolen ”det synes jeg jo i dag er helt vildt dumt”, siger Michael grinende.

Jeg har tid til mine medarbejdere

”Siden jeg er gået ud af skolen, har jeg læst meget, jeg får jo rigtigt meget materiale jeg skal læse, derfor er jeg blevet en dygtig læser i dag” fortsætter Michael, ”men det at skrive er stadig noget skrammel, derfor ringer jeg altid til mine medarbejdere frem for at skrive. Generelt gør jeg meget det der med at ringe til folk, i så vidt muligt omfang jeg kan komme afsted med det. Nogle gange ringer jeg også lidt sent til dem – det kan nok føles lidt træls, men det er min måde at gøre det på”.

Selvom det at ringe i tide og utide kan gå Michael lidt på, så ser han det grundlæggende som en positiv ting der skaber nærhed i relationen hans medarbejdere: ”Jeg sidder generelt ikke og skriver en masse mails, og det betyder at jeg har tid til mine medarbejdere og ledere. Min måde at lede på går gennem personlig kontakt og nærvær” siger Michael ”det kan dog være lidt svært når man er leder for over 200 medarbejdere” griner han.

Michaels opfattelse af hans intime ledelsesstil er, at han oplever at han har nemt ved at bibeholde og tiltrække nye, såvel som gamle, medarbejdere.

Man skal vende det negative til noget positivt

Michael har den livsfilosofi, at man skal vende sine minusser til plusser. ”Jeg har valgt at fokuserer på det positive i livet – det er et valg. Nogle gange når jeg sidder på de sociale medier, og jeg har lyst til at kommenterer på noget, så gør jeg det ikke – det har jeg valgt fra. Men jeg gider ikke græde over det, så jeg slipper for at bruge tid på offentlige medier, og så kan jeg lave noget andet”.

Generelt mener Michael, at vi skal se på mennesket som en stor pizza. Når man skærer en pizza ud i otte stykker, så vil slicene varierer i størrelse fra pizza til pizza. Folk har forskellige kompetencer ”Vi har alle lige store ressourcer i alt, men de fordeler sig bare forskelligt”.

Michael mener at det har været vigtigt for hans måde at drive virksomhed på, at han har kunnet fralægge sig ansvar og have tillid til andres kompetencer. Jeg har fundet mig partnere og medarbejdere, som kan noget jeg ikke kan. ”Det betyder ikke at man skal lade være med at kæmpe med det man ikke er så god til, men det er vigtigt at erkende de ting man ikke er så god til – og så bede om hjælp til dem”.