Andre artikler
Ordblindeinstituttet
Anders kommer videre på VUC

Anders kommer videre på VUC

Anders (18) begyndte på ordblinde-undervisning på VUC, før han fyldte 18. Nu er han i fuld gang med at blive klar til at tage en ungdomsuddannelse

Anders Nymark (18) er en af de unge ordblinde, der efter folkeskolens 9. klasse var ved at havne i et tomrum, fordi han manglede det faglige niveau til at komme videre på en ungdomsuddannelse:

”Fra 9. klasse til jeg blev 18 var jeg lidt i en død zone, fordi min ordblindhed betød, at jeg ikke lige passede ind i en bestemt kasse og kunne starte i gymnasiet eller en anden uddannelse.”

Efter et ophold på Skolen for Gastronomi, Musik og Design kontaktede han VUC for at høre om sine muligheder for at starte i uddannelse, selv om han endnu ikke var fyldt 18.

Ud af den døde zone
Her kunne man fortælle ham, at han som ordblind skam ikke behøvede at vente. Han kunne begynde på ordblindeundervisning med det samme. Og da han blev 18, kunne han også komme i gang med de andre tilbud fra VUC. Efter en obligatorisk test for ordblindhed gik Anders derfor i gang med undervisningen, og det har han været glad for:

”Jeg har godt nok haft en bærbar pc med hjælpeprogrammer siden 4. klasse, så jeg er vant til at bruge dem. Men det bedste ved undervisningen på VUC er, at de rimelig hurtigt får de nyeste programmer, og at Dorthe (red. ordblindelærer) desuden er god til at vejlede i, hvordan man bruger dem. Det betyder, at man kan klare sig, og ikke bare sidder og kukkelurer, når man er alene i de andre fag.”

Anders er i denne tid ved at forberede sig til eksamen i samfundsfag, naturvidenskab og engelsk. Næste år fortsætter han på VUC, så han kan komme op på det faglige niveau, der skal til for at blive optaget på hf.

”Det blev opdaget i første eller anden klasse at jeg var ordblind. I fjerde klasse kom jeg ind i læseklassen på Hertug Hans Skole, hvor jeg fik en bærbar pc og lærte at bruge programmerne. Det var rigtig godt. Men da jeg efter det år kom tilbage til min normale folkeskole, blev det lidt sværere. Lærerne kendte jo ikke rigtigt til programmerne, og de havde selvfølgelig også travlt med alle de andre elever, og det pensum, der skulle nås. Så det var lidt svært at få hjælp.”

Man skal nok være lidt mere stædig
Computeren er i dag det allervigtigste redskab for Anders: ”Jeg har den altid med og bruger den i alle timer. Faktisk skriver jeg aldrig noget i hånden, men får altid computeren til at hjælpe med at skrive.”

Anders mener ikke, at han kunne have klaret at gå i gang med uddannelse uden computeren: ”Det tager godt nok lidt længere tid, det hele, og man skal nok også være lidt mere stædig som ordblind”, mener han, ”men jeg har lært at tage et skridt ad gangen.”

Flyvende på BMX
Det rolige tempo er ellers ikke lige det, der præger Anders i fritiden. Han har to gange været Danmarksmester en gang nr. 2 i de nordiske mesterskaber på BMX. I dag træner han børnene i Haderslev BMX-klub.